петък, 19 декември 2008 г.

Няколко дразнещи неща

Банките в Bg. Оказва се, че са генерирали толкова приходи от депозити след рекламната кампания, че буквално преливат от пари. Приходът им обаче е и от повишените лихви, които са и на наш гръб, на хората теглили кредити да си купят къща. Което на фона на световното лихвено понижение е малко странно. Там те облекчават само и само да можеш да си плащаш, а тук те затормозяват да плащаш още повече, при все че лихвите им така и так са си високи. Със сигурност нашите банки умеело използват ситуацията да изкарат пари.
Кризата. За немалко работодатели ще бъде удобен формален повод да съкратят персонала и да карат другите да бачкат повече. Няма да дадат коледни бонуси, защото винаги им е свидело като цяло и дори ще намалят заплатите.
Дискотека Амнезия в София, Студенстки град. Официално стана ясно, че дискотеката имала разрешитено да функционира под формата на нещо като сергия. И ако не беше станало това нелепо убийство, щеше и така да си остане. В смисъл, някой пак е раздавал подкупи, а друг си е премълчавал. Но като се замислиш, говорим за поне няколко институции: Община, ХЕИ, Полиция и т.н. Всички те контролират и проверяват...
Но както винаги, у нас трябва да се случи нещо с гръм и трясък, че държавата и хората, като едни дълбоко заспали мечки, да се събудят от зимния си сън, да излязат от хралупата и да изреват.

Дано все пак кризата, банките и престъпността да доведат до създаване на някакъв ред.

Няма коментари: