сряда, 29 октомври 2008 г.

Human rights


България заема 52-ро място в класацията на "Икономист интелиджънс юнит" за демократично развитие през 2008 г. Класацията на аналитичното звено на авторитетното британско сп. "Иконъмист" включва 167 страни. Индексът за демократично развитие включва такива показатели като избирателен процес, плурализъм, функциониране на правителството, политическа активност и култура, граждански свободи. Със своето 52-ро място България има индекс за демокрация 7,02. Първа в класацията е Швеция с индекс 9,88, последна е Северна Корея с индекс 0,86. Освен Швеция в челната тройка влизат още две скандинавски страни - Норвегия и Исландия. Челната петица се оформя от още две страни от Северна Европа - Холандия и Дания. Любопитно е, че САЩ са едва 18-и по степен на демократичност, а Великобритания - 21-ва. Още по-назад са други две държави с цивилизационен принос за утвърждаването на демокрацията - Гърция е 23-та, а Франция - 24-та. В същото време Германия и Испания, които са с тежко диктаторско наследство от ХХ век, заемат съответно 13-о и 15-о място. На дъното пред Северна Корея са Чад и Туркменистан.
Повечето страни от Централна и Източна Европа са пред България, включително Румъния, която е на 50-о място. Повечето ни съседи обаче са след нас - Сърбия е 63-та, Македония 72-ра, Турция 87-а.
Групата на пълноценните демокрации обхваща 30 държави, което е 18% от всички страни и 14,4% от населението в света. 50 държави оформят групата на "пропукващи се демокрации", което прави 29,9% от всички държави и 35,5% от населението. България е в тази група. Хибридните режими са на власт в 36 страни с 15,2% от населението в света. В тази група е и Русия с нейното 107-о място. Най-голяма е авторитарната група - 51 държави, което прави 30,5% от всички страни и 34,9% от населението. Разпространението на демокрацията в света през последните две години е в стагнация след десетилетия на разцвет, гласи изводът на "Иконъмист интелиджънт юнит".


Един млрд. души ще стане броят на хората по света, които ще страдат от остър недостиг на храна и ще гладуват в началото на 2009 г. Това заяви специалният докладчик на ООН за правата на човека Оливър де Шутър, цитиран от сайтът НюзРу. Посочената цифра е над една шеста от населението на земята.
В момента броят на гладуващите е 925 млн. души заради скъпите храни, показва докладът на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО).

Информация от вестник "Сега".

Няма коментари: