неделя, 2 август 2009 г.

Илинден

Това е въстанието, което ме запали, да си обичам Родината, т.е. да бъда патриот. Дори костите в църквата в Батак не ми подействаха така както четирилогията на Димитър Талев започваща с тежката и непосилна за някои книга като Железния светилник, та да стигнем до Илинден.
Ето малка историческа справка от Уикипедия.
Боевете в Македония започват на 2 август 1903 г. - Илинден. Постепенно обхваща Битолско, Леринско, Костурско, Охридско, Кичевско. В град Крушево българските въстаници обявяват република и канят гърци и власи на обща борба против Османската империя. Никой не посяга срещу мирното турско население. "Доблестно въстание срещу цяла империя" - възхищава се един австро-унгарски дипломат.
Турското правителство хвърля огромни сили за потушаването на въстанието в Македония и Одринска Тракия. Според данните на мемоара на вътрешната организация от 1904 г. в Битолския и Одринския революционен окръг са станали 239 сражения, в които вземат участие 26 000 въстаници срещу 350-хилядна войска. В сраженията загиват 994 въстаници, опожарени са 201 села, убити са 4600 души от мирното население, а други 25 000 души, жители от Македония и Одринско, избягват в Княжеството.
На 19 август - Преображение - пукват първите пушки на Странджанско. Османската власт е свалена в Ахтопол и Василико (дн. Царево). Провъзгласената тук Странджанска република започва да се грижи за живота и поминъка на населението. Срещу 26 000 въстаници тръгват 350 хиляди турски войници - с артилерия и кавалерия. Въстаниците отстъпват след десетки неравни и кървави сражения, стотици опожарени села и 6 хиляди загинали. Европа и този път обръща гръб на стремежа на българите към свобода. България не се притичва на помощ, поради външнополитически причини. Тя дава подслон на 30 хиляди бежанци.

Няма коментари: