петък, 28 август 2009 г.

Koй е отбора на народа?

За пореден път си зададох този въпрос, след поредната бира, поредната футболна радост. Последната футболна радост. ЦСКА отново е в Европа. Впрочем ЦСКА винаги е бил в Европа, както и България винаги е била част от нея, географски дори и под османско иго. Та сега и червения отбор, нищо че го нямаше една година, той се завърна и показа, че винаги е бил там. Там където едни/като ФК Левски/почиват по 10 дена преди мача, а други малко по на запад са свикнали да карат в цикъл събота-сряда-събота.
Снощи бях щастлив и горд. И празнувах с мои приятели. Тогава за пореден път се попитах, кой ни ограбва, като казва,че едните били отбора на народа. А ние да не би да сме ненарода? И тук искам да разбия накратко някои заблуди. ФК "Левски" - София е отбора на народа и демокрацията. Това хубаво звучи. Меко, топло, успокоява, синьото приспива, червеното дразни. Левски, Левски, ехти в делириум тълпата, Левски - демокрация, Левски - СДС. Да, ама не. Защото Левски беше ведомствения отбор на МВР в годините на комунизма. И на ДС. И няма как отбора на най-големия репресивен орган да е и отбор на народа. В смисъл, че по комунизма, а и по функции въобще, драги зрители, знаете си бие МВР, прибира МВР, пази МВР. Армията и преди, и сега пази границата и не се е използвала за репресии в страната, освен в края на 80те, по време на изселническите истории. И не знам как след падането на комунизма отбора на МВР стана изведнъж най-големия стожер на Демокрацията и много хора повярваха на тази чудна приказка. Може би начинът и хората, които направиха прехода, обясняват това с всичките им истории, в които ни накараха да повярваме. Колкото СДС бяха демократи, толкова и ФК Левски, отборът на службите, е бил подтискан и репресиран по време на комунизма. Все пак сините имат не малко титли и почти нулеви евро успехи. И преди и сега. И преди, и сега го няма Милко Балев да вкара головете на Ливърпул, Леверкузен и т.н. Но пък го има другарят Батков, начело на демократичния отбор, който е объркал адвокатлъка с футбола, но колкото и да измисля административни ходове като да отнемат лицензи, да си отлагат мачовете в А група преди евротурнирите, се вижда, че не става и не става. Господ дава, но в кошара не вкарва. За това и Ливърпул паднаха с резервите, Динамо бяха супер слаби за левскарите, понеже за тях Дебрецен, Жилина, Тампере, БАТЕ са някакви футболни гиганти, а загуба от Барселона с 0-5 е напълно достойна.
В общи линии се наслушах на сините простотии, в които вярват някакви наивници в сектор Б, които докато издигат нацистки свастики, говорят за Левски, който като личност е твърде далеч от националсоциализма, от наркотиците на София Запад, от фашистките знамена и расовите предразсъдъци на South division. И въобще в Левски са някакви демократи, които козируват на Хитлер, веят знамена на Левски, докато прокламират неравенство, нацисти, които се друсат, демократи подкрепящи отбора на тайните служби, които набедиха ЦСКА за отбора на всички мъки и проблеми на нацията.
Само че вчера аз бях горд, че съм българин с победата на същия този отбор, в който имаше много повече българи и дух за свобода и победа, отколкото в отбора на сръбския треньор, с шеф комунист, в който цъкат разни пияни мароканци, безисвестни бразилци и още куп съмнителни звезди от столичните клубове, които вечно някой ги иска, а накрая си осигуряват трансфер я в Казахстан, я в Израел...Не че в Израел е лошо, даже те са по-напред във футболно отношения от нас, а в икономическо и социално да не говорим...
Та идеята ми беше, че по света има много прости хора, които вярват на всичко, което им се говори.

Няма коментари: