неделя, 20 декември 2009 г.

Случаят с Ивановците или кви пет лева.


Много ми е интересно как медиите коментират този скандал. Няма да го преразказвам, има си спортна преса. Иван Караджов и Иван Иванов от ЦСКА. Пили-пили, че карали-карали, и обикаляли клубовете. Ок. Полусезонът е свършил и всеки може да си пие, дори и футболистите. Странното е как вместо в скандал, в който им е изваден нож и са пострадали с прорезни рани излизат виновни.

И ще ви кажа как. Брат ми днес случайно ме осветли по въпроса. Когато нощем спираш край някой нощем клуб в столицата и не си му клиент идва охранителят от клуба, назобана нахална маймуна, и ти иска пари, защото си си спрял колата там. И както каза брат ми това са гадни и отвратителни хора, които ти искат пари без да имат това право. Нито ги отчитат някъде.

В този смисъл ако разчепкаме данните за скандала, се оказва, че точно някакъв охранител, искал 5 лева. И като му отговорили, че ще му ги дадат, ако им даде касов бон, станал боя, защото много ясно тия пари са искани без основание, а да не говорим за касов бон и данъци. Но никой не говори, че това е един вид обичаен нощен рекет, на който тези двама млади хора, пияни или не, са се противопоставили и за това са им извадили ножа. Защото когато си пил и ти е кеф, се е намерил някой достатъчно нахален тепигьос да ти изкара нервите с простотиите си. От типа дай 5 лв.

Не е незаконно да пиеш на дискотека, незаконно е да нараняваш хора с нож. Е, тогава кой е престъпника. Този който си търси правата или този, който като не му дадеш 5 лева за нищо ти вади нож?

Но не се учудвам, в т.нар. медии е пълно с помияри, които не стават за нищо, дори и за журналисти. Културата им, особено правната е ниска, а информацията няма нужда от обобщаване или от анализ може просто като папагал да я препишеш, а после да бълваш тъпите си коментари. И такива тъпи полицаи има.

И не знам защо обърнаха такова голямо внимание на тези двамата, а на редовно пияно каращия Юсеф Рабех му отделиха малко време, макар че точно той е престъпника и добре, че не блъсна някого, за да стане втория Максим Стависки. Още повече, че май никой не е мерил с дрегер кой колко е пил...щото може да са пили по 2 бири Ивановците.
И така, двойния стандарт на медиите в комбинация с малоумност, скудоумие и ниска правна култура, а и всякаква друга понякога, довежда до положение, в което се манипулира общественото мнение, така че пострадалият да е виновен, а престъпника безнаказан. И то съвсем случайно, защото има толкова прости хора, в тия медии. А понякога и неслучайно, защото освен прости има и много алчни хора. Като тоя от паркинга с петте лева.

Няма коментари: