събота, 28 март 2009 г.

Тия три неща


След поезията/вкл. и пиенето/ и жените, идва ред и на третия любим "грях". Качвам ви любимата ми напоследък рецепта, Спагети с кюфтенца, за която научих от статията за "Кръсникът" в новия брой на Maxim.

Продукти:500 г кайма,1/2 зелена люта чушка, 1 (50 г) глава кромид лук, 2 скилидки чесън, 1/4 връзка ситно нарязан магданоз, 1 яйце, 40 г пресни хлебни трохи, 1/2 ч л настъргана лимонова кора, 3 с л песто от босилек, 2 с л зехтин, 2 скилидки чесън (допълнително), 1 (150 г) глава кромид лук, 125 мл червено вино, 520 г готов доматен сос за спагети, 125 мл пилешки бульон, 375 г спагети, 25 г настърган Пармезан, пресен босилек.

Приготвяне:• Лукът и чесънът се почистват от люспите, а чушката - от семената и се накълцват на дребно.• В голяма купа с ръце се омесват продуктите от каймата до пестото включително.• Оформят се кюфтенца с големина на орех (~ 20 г всяко кюфтенце).• Изпържват се в сгорещената мазнина и се отцеждат върху кухненското руло.• В същия тиган се запържват накълцаните 2 скилидки чесън и нарязаният на тънки полумесеци лук.• Сипва се виното и се задушава 5 минути или докато течността намали обема си 2 пъти.• Добавя се доматеният сос и бульонът и се кипва.• Връщат се кюфтенцата и се готвят без капак 10 минути.• В това време се сваряват спагетите.• Сварените и отцедените спагети се сервират заедно с кюфтенцата и поръсени с настъргания Пармезан и накъсан пресен босилек.

Няма коментари: